Project Backstage

De zaal gaat open. Het bandje dat het voorprogramma verzorgt, legt de laatste hand aan de soundcheck. Technici lopen gehaast met kabels rond. De geluids-mensen draaien aan knoppen. Alles is aangesloten, maar waarom is de toetsenist niet te horen? Uiteindelijk steekt een van de technici zijn duim in de lucht. Het kan beginnen. Geroezemoes. Dan dimmen de lichten.

De band komt op en zet het eerste nummer in. Het publiek reageert in eerste instantie nog wat lauw, want iedereen is toch gekomen voor de hoofdact. Maar het voorprogramma blijkt heel erg goed. Ritmisch op de maat knikkende hoofden in het publiek. Er gaan vandaag zeker een paar cd’tjes verkocht worden. Het laatste akkoord klinkt.

De crew komt weer op op het podium. De bandleden pakken hun instrumenten weer in. Alles wordt gereed-gemaakt voor de hoofdact. Nog meer snoeren. Nog een paar snelle soundchecks. In de drukte verschijnt de gitaristen om zijn gitaren te stemmen. De mensen vooraan doen een poging om een glimp op te vangen van de setlist. Één persoon is zo brutaal om de setlist direct los te scheuren. De roadie ziet het. Je ziet hem zuchten en zijn hoofd schudden. Zonder verder te klagen plakt hij een nieuwe setlist op het podium.

Handdoeken en flesjes water klaarleggen. Voor de gitarist ook nog een paar lauwe biertjes. Dan is het podium weer leeg. Het publiek wacht. En wacht. Waar blijven ze toch? Dan verschijnt er iemand op het podium en geeft een signaal met zijn zaklamp richting de geluidsmensen. Het licht dimt. Er klinkt een opzwellend applaus. Fotografen dringen zich naar voren om de beste plaats te bemachtigen. Het gaat een mooie avond worden.